Over Kleinblatt

De geschiedenis van bakkerij Kleinblatt gaat terug tot 1903.

In dat jaar openen Joseph Elimelech Rosenfeld en zijn (tweede) echtgenote Golda Kleinblatt een bakkerij in Krakau, Polen. Het echtpaar Rosenfeld, overgrootouders van de huidige zaakvoerders, krijgt 3 dochters.
In de vroege jaren ’20 migreren drie broers, Hirsch , Moishe en Abraham Kleinblatt (van een verwante Kleinblatt stamboom), naar Antwerpen.
Hirsch Kleinblatt, getrouwd met Ryfka Rosenfeld (dochter van Joseph Elimelech en Golda Rosenfeld-Kleinblatt), openen er een bakkerij in de Wipstraat 11. De broers Moishe en Abraham kiezen in eerste instantie voor de diamantsector. Maar na de beurscrash in 1929 komen de broers ook in de bakkerij werken. Gelukkig gaan de zaken daar wél goed. In die mate dat de bakkerij in 1931 verhuist naar de Provinciestraat 206 in Antwerpen, waar zij vandaag nog gevestigd is.
In 1934 overlijdt Hirsch Kleinblatt en in 1937 hertrouwt zijn weduwe, Ryfka Rosenfeld met Jakob Wendum.
De Tweede Wereldoorlog is een pijnlijke periode, ook voor de familie Kleinblatt-Rosenfeld- Wendum.
Op 18 Augustus 1942 moet de bakkerij haar deuren sluiten. De Duitsers plunderen alles leeg. Moische Kleinblatt kan ontsnappen naar Engeland en Abraham Kleinblatt belandt in de  Dossinkazerne en wordt dan gedeporteerd. De familie Wendum-Rosenfeld slagen erin om onder te duiken op verschillende adressen in het binnenland.

Over Kleinblatt 2

Na de bevrijding keren Ryfka Rosenfeld en haar tweede echtgenoot Jacob Wendum terug naar de bakkerij die zij met groot succes heropstarten. Moische Kleinblatt komt zwaar ziek van Engeland terug en overlijdt in 1953. Ook andere overlevende familieleden uit Polen komen toevlucht en/of werk vinden in de bakkerij. Golda Kleinblatt, dochter van Hirsch en Ryfka, verloor haar eerste man in de oorlog. Ze hertrouwt met Kurt Maneles, met wie ze eerst geluk zoekt in Canada. Midden jaren ’50 keren zij terug naar de bakkerij in de Provinciestraat. Dankzij de vakkennis van Kurt Maneles slagen ze samen erin de bakkerij uit te bouwen tot een bloeiende zaak met zeer grote bekendheid zowel in binnenland als buitenland.
Vandaag wordt bakkerij Kleinblatt geleid door de families Maneles en Korenblit.
Zaakvoerders zijn Henry Maneles en Dan Korenblit. Er werken een 20-tal personeelsleden. Naast brood en banket is Kleinblatt befaamd om haar pralines, feesttaarten, ijs en deegwaren. De bakkerij levert haar producten aan een 20-tal andere winkels in Antwerpen en Brussel. De koosjere noedels worden zelfs naar het buitenland geëxporteerd, onder meer naar Londen, Parijs en Wenen