Over Kleinblatt

De geschiedenis van bakkerij Kleinblatt gaat terug tot 1903.

In dat jaar openen Jacob Kleinblatt en zijn echtgenote Rifka Rosenfeld een bakkerij in Krakau, Polen. Het echtpaar Kleinblatt, overgrootouders van de huidige zaakvoerders, krijgt 6 kinderen: 3 zonen en 3 dochters.

In de vroege jaren ’20 migreren de drie zonen Hirsch, Moishe en Abraham naar Antwerpen. Hirsch Kleinblatt en zijn echtgenote Regina openen er een bakkerij aan de Wipstraat 11. De broers Moishe en Abraham kiezen in eerste instantie voor de diamantsector. Maar na de beurscrash in 1929 komen de broers ook in de bakkerij werken. Gelukkig gaan de zaken daar wél goed. In die mate dat de bakkerij in 1931 verhuist naar de Provinciestraat 206 in Antwerpen, waar zij vandaag nog gevestigd is.

De Tweede Wereldoorlog is een pijnlijke periode, ook voor de familie Kleinblatt. In 1942 moet de bakkerij haar deuren sluiten. De Duitsers halen alles leeg. De familie duikt onder op verschillende adressen in binnen- en buitenland. Enkele familieleden worden opgepakt en gedeporteerd. Ze keren nooit meer terug.

Over Kleinblatt 2

Na de bevrijding keren Regina en Moishe terug naar de bakkerij. Ook andere overlevende familieleden vinden er werk en een onderkomen.

Golda Kleinblatt, dochter van Hirsch en Regina, verloor haar eerste man in de oorlog. Ze hertrouwt met Kurt Maneles, met wie ze het geluk zoekt in Canada. Midden jaren ’50 keren zij terug naar de bakkerij in de Provinciestraat. Samen bouwen zij bakkerij Kleinblatt uit tot een bloeiende zaak.

Vandaag wordt bakkerij Kleinblatt geleid door de families Kleinblatt, Maneles en Korenblit. Zaakvoerders zijn Henry Maneles en Dan Korenblit. Er werken een 20-tal personeelsleden. Naast brood en banket is Kleinblatt befaamd om haar pralines,  feesttaarten,  ijs en deegwaren. De bakkerij levert haar producten aan een 20-tal andere winkels in Antwerpen en Brussel. De koosjere noedels worden zelfs naar het buitenland geëxporteerd, onder meer naar Londen en Parijs.